Journalist

Na jaren bloggen ben ik de journalistiek ingerold en heb ik op verschillende redacties veel geleerd. Niet alleen over hoe de journalistiek werkt, ook welke vormen mij het beste liggen. Mijn focus ligt daarom op drie verschillende vormen.

 

Interview

 

Bij interviews neem ik het de tijd om iemand de juiste vragen te stellen. Ik wil mijn interviewkandidaat echt leren kennen, weten wat diegene drijft. Door mijn open houding lukt het mij vaak net wat andere verhalen boven tafel te krijgen dan je zou verwachten. Overigens is integriteit daarbij wel enorm belangrijk voor mij: ik schrijf geen dingen op die iemand eigenlijk niet wil vertellen. Ik wil niet dat de geïnterviewde of ikzelf een bittere nasmaak heeft. Geen sensatie, wel diepgravende verhalen waar echt de tijd voor wordt genomen.

 

Reportage

 

Op pad gaan, heerlijk! Ik vind het geweldig om bij een evenement te zijn en verslag te doen van hoe de dag of avond is verlopen. Bij voorkeur met een vleugje humor en de vrijheid om het speels op te schrijven. Daarbij vind ik de eerlijkheid belangrijk: ik schrijf geen reportages om alleen maar te vertellen hoe leuk het is. Ik wil juist ook schetsen waar het schuurt. Met respect voor de betrokkenen, natuurlijk.

Nieuws- & achtergrondverhalen

 

Er is een actueel onderwerp en daar wil je dieper op ingaan. Door mijn ervaring als dagbladjournalist bij Metro, NieuwNieuws, Televizier en Telegraaf ben ik gewend om snel te schakelen, de juiste experts te vinden en te zorgen voor een informatief, gebalanceerd en helder verhaal.

 

Deze vorm werkt goed voor de actualiteit, maar kan ook goed werken bij onderwerpen die tijdlozer zijn. Denk aan een achtergrondverhaal over het welzijn van millennials, een nieuwe trend in sportland of een verdiepend stuk over een specifiek onderwerp in de foodwereld. Je leest het: ik heb mijn voorkeuren. Ik schrijf het liefst over lifestyle, de psyche, human interest en (pop)cultuur. Al krijg ik ook wel écht adrenaline van een grote nieuwsgebeurtenis.