Hoe ga je om met social media? ‘Je aandacht is geld waard’
Onderwerpen waar ik me graag mee bezighoud zijn techniek, innovatie en social media. En dan vooral: hoe ga je er op een gezonde manier mee om?
Oud-collega Aaron Mirck heeft zich de afgelopen tijd gespecialiseerd op dit onderwerp en schreef het boek Niet Appen Tijdens Het Eten. Ik vroeg hem om tips hoe je gezond kunt omgaan met social media en het gebruik van je smartphone. Zonder direct terug te hoeven naar de jaren vijftig.
Een paar jaar geleden zette Mirck samen met een aantal vrienden de startup Presscloud op. “Op een gegeven moment besefte ik dat ik bezig was met marketing – mensen in staat stellen om meer spullen te verkopen – terwijl de wereld op z’n kop stond.” Mirck noemt Trump, Brexit, nepnieuws, de toeslagenaffaire en de bestorming van het Capitool. Toen viel het kwartje: “Er is heel veel aan de hand, ook in hoe we omgaan met technologie. En hoe social media te gek leek, maar dat niet zo bleek te zijn.”
Hij besluit zich niet meer bezig te houden met de startup en ‘zich professioneel druk te maken over dit thema’. Afgelopen november verscheen samen met Sanne Kanis het boek Niet Appen Tijdens Het Eten, over digitale etiquette. “Dat werd goed ontvangen, het speelt wel.”
Je aandacht is geld waard
Wat hem het meest dwars zit? “Je aandacht is geld waard. Wanneer je een advertentie maakt, betaal je om bepaalde mensen aan te spreken.” Dat betekent dat je als gebruiker meer geld oplevert als je meer tijd op een platform spendeert. “Om je aandacht wordt gevochten. De slimste mensen van deze tijd zijn bezig jou op sociale media te houden.” Terwijl tijd kostbaar is, meent Mirck. “Als jij tijd iets waard vindt, ik vind het ’t meest kostbare wat er is, dan moet je in actie komen.”
Vooral onze schermtijd is een ding. Gemiddeld spenderen we zo’n anderhalf uur per dag op sociale media. “Jongeren zelfs drie uur. In de tijd dat jongeren op sociale media doorbrengen, kunnen ze ook twee talen per jaar leren. Het is enorm veel tijd, tijd die je nu niet besteedt aan het verwezenlijken van je ambities. Ik denk dat het echt anders kan.” Helemaal als je bedenkt dat we gemiddeld 78 jaar leven. “Dat zijn 4000 weken. Het is beledigend kort. In het gelijknamige boek van Oliver Burkeman staat de les dat als je alles uit die 4000 weken wil halen, je soms gewoon nee moet zeggen. Kritisch moet zijn. Niemand zal op z’n sterfbed zeggen: ‘ik heb vette content gezien op Instagram’.”
Aparte werkelijkheid
Overigens is Mirck zelf ook op de socials te vinden. “Dit is de ironie waar ik me elke dag in begeef: mijn doelgroep zit juist op sociale media. Het algoritme waar ik kritiek op heb, probeer ik te pleasen. Ik wil de doelgroep die veel op sociale media zit bereiken, laten weten dat er een wereld buiten je telefoon is en dat je er bewuster mee om kunt gaan. Daardoor ben ik zelfs actief op TikTok, die doelgroep is het meest aan de telefoon gekluisterd. Dat is een aparte werkelijkheid.”
Inmiddels heeft Mirck wel wat handige trucjes. “Al mijn meldingen staan uit, alleen als ik gebeld word, zie ik dat. Ik heb geen social media-apps op mijn telefoon, die download ik als ik iets moet posten. En op mijn computer heb ik ingesteld dat ik niet zomaar naar LinkedIn kan doorklikken.” De gouden tip? “Maak ruimte in je agenda. Ik probeer sociale media te gebruiken in plaats van dat ze mij gebruiken.”
Genoeg moois door technologie
Sowieso heeft Mirck geen hekel aan techniek. “Mijn vriendin heb ik leren kennen via een datingapp en op Spotify ontdek ik nieuwe bands. Het is niet goed of slecht, we moeten veel genuanceerder naar moderne technologie kijken.” Neem bijvoorbeeld de OV-chipkaart. Je hoeft nu niet meer naar de boekhandel of supermarkt voor je strippenkaart. “Maar je kunt ook je vrienden niet mee laten reizen op jouw kosten. Het is daardoor eigenlijk veel asocialer dan de strippenkaart. Techniek is nooit neutraal, dat is ook een vorm om ernaar te kijken.”
De vooruitgang van technologie brengt ook maatschappelijke vooruitgang. “Neem de Arabische Lente. Via het regime kwamen dwarse geluiden niet naar buiten, dankzij Twitter kon dat wel. Door techniek kun je instituties die niet deugen overbodig maken. Je stem laten horen.” En andere mensen een geluid en podium geven. “Vroeger bepaalde media wie doorbrak. Nu blog je jezelf beroemd. Van je passie je carrière maken is veel makkelijker geworden.”
Er moeten nog wel de nodige verbeteringen worden doorgevoerd. “Ik hoop dat we toegaan naar een situatie gaan waarin iedereen veel meer eigenaarschap heeft over de eigen data. En over hoe zo’n platform werkt. Dat kan allemaal veel beter. Dat begint bij bewuster omgaan met technologie. Net zoals we niet blij worden van het in een keer leegeten van een zak chips. Het is een kwestie van balans.”
Genoten van wat je net hebt gelezen en wil je meer waardering geven dan een gezellige like? Je kunt een donatie achterlaten via PayPal of Ko-Fi.
Rather read my blogs in English? You can also find me on Medium!
Lees ook: Vijf vragen om jezelf te stellen voor je gaat freelancen