Bloggen als bedrijf? Met deze vijf tips zit je goed

Iedereen lijkt het te doen dus ook jij wil een bloggen voor je bedrijf. Maar waar begin je? En heb je er eigenlijk wel wat aan?

Een goed idee is het zeker, mits je weet wat je te vertellen hebt. Ga je een persoonlijke zoektocht naar je doelen en ambities delen, wil je werknemers in het middelpunt zetten of is het een manier om je kennis te delen? Met deze vijf tips om te bloggen als bedrijf, help ik je op weg.

Maak helder wat je wil vertellen

Wat je idee ook is, maak voor jezelf helder wat je wil vertellen. Begin met een simpele brainstorm. Schrijf midden op een groot vel papier het woord ‘blog’ en schrijf daarna alle woorden op die in je opkomen.

Welke onderwerpen komen vaak aan bod? Zit er een overkoepelend thema in? Kun je nog aanvullingen doen? Neem de tijd om alleen of met een team op papier te zetten wat je nu eigenlijk wil vertellen en wat je doel is. Je komt er op deze manier achter of je ook echt wil bloggen als bedrijf.

Zorg voor een plan

Nu je weet wat je wil vertellen, is het tijd voor een plan. Schrijf drie of vier thema’s op waar je binnen wil werken. Ik werk zelf graag met verschillende vormen: een blog, een interview, een lijstje tips, een goed boek of interessante docu. Je kunt ook denken aan bepaalde onderwerpen. Kijk wat er binnen jouw branche speelt en op welke onderwerpen je wil inhaken.

Wanneer je dit helder hebt, is het handig om een planning te maken. Welke onderwerpen ga je wanneer bespreken? Wie gaat het schrijven? Wanneer moet een blog zijn aangeleverd, goedgekeurd, ingepland en gepubliceerd?

In je eentje kan dit lastig zijn: ook ik merk dat ik mijn eigen blogs veel te vaak laat liggen omdat ik voor opdrachtgevers aan het werk ben. Vier weken terug besloot ik hier weer te gaan bloggen en na twee weken ging er al een blogloze vrijdag voorbij.

Probeer jezelf te zien als een opdrachtgever en stel strakke deadlines. Juist consistentie in het schrijven en posten van de blogs maakt dat mensen terug blijven komen.

Vind je het lastig om zelf te bloggen voor je bedrijf? Huur dan een tekstschrijver in om je te helpen. Hij of zij kan je helpen je verhaal helder te maken en de planning te handhaven. Nog een bonustip: leg je planning naast je social media strategie als je die hebt. Zo kun je zorgen dat alles goed op elkaar aansluit, waardoor ook daadwerkelijk resultaat hebt!

Bouw een platform dat werkt

Grote kans dat je hiervoor toch even de hulp moet inroepen van een expert! Het schrijven van blogs is één ding, je moet ze ook nog publiceren. Daarvoor is het belangrijk dat je een goed werkend platform hebt. Natuurlijk kun je aan de slag op Tumblr of zelf gaan hannessen met WordPress. Ik zou je toch aanraden om dit in elkaar te laten zetten door iemand die er verstand van heeft, mocht je zelf de kennis niet of niet voldoende hebben.

Kijk daarbij ook naar iemand die je verder kan helpen met SEO. Door je blog op een bepaalde manier in te richten, op een specifieke manier te schrijven en je aan een aantal richtlijnen te houden, verschijn je naarmate je langer blogt steeds hoger in de Google-zoekresultaten.

Doe je het vooral voor je plezier of om je kennis te delen, en gaat het je niet om hogere bezoekcijfers op je website? Dan kun je ook hier op LinkedIn publiceren of op Medium. Ik publiceer zowel hier als op mijn eigen website als op Medium.

Zoek sterk (en rechtenvrij!) beeld

Het eerste dat mensen zien is het beeld. Op sociale media en waarschijnlijk ook op jouw website is beeld het eerste dat in het oog springt. Zorg daarom voor sterk beeld. Beeld dat het gevoel en onderwerp van je blog weerspiegelt. Dit kunnen eigen foto’s zijn, maar ook foto’s uit een online databank. Experimenteer daar ook gerust een beetje mee. Daarnaast zijn er talloze websites volgeschreven met advies en onderzoeken naar welk beeld goed werkt.

Wat hierbij het allerbelangrijkst is: zorg dat het beeld rechtenvrij is. Dat betekent dat je niet zomaar moet gaan googlen naar een bijpassende foto maar moet zoeken in online fotodatabases.

Een fotograaf stopt namelijk heel veel tijd in een foto. Hij of zij zoekt modellen, een decor, soms komt er een visagist aan te pas, is een tijd bezig met het schieten van de perfecte foto, moet ze uitzoeken, bewerken en uploaden of versturen.

Kortom: een voltijd baan. En doorgaans ook nog een collega-ondernemer van je. Wanneer je foto’s laat maken, maak dan goede afspraken met de fotograaf over het gebruik van de foto’s. Heb je geen budget? Dan kun je terecht bij gratis fotowebsites als Unsplash, Pexels en Pixabay.

Vind je eigen stijl

Nu alle praktische zaken achter de rug zijn, is het tijd om aan de slag te gaan! Schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Of laten schrijven, natuurlijk. In elk geval moet je op zoek naar je eigen stijl. Wat typeert jou of je bedrijf? Wat maakt het uniek? Zijn er bepaalde woorden die je vaak gebruikt, maak je graag een grapje of ben je liever serieus en zakelijk? Wat past er goed wanneer je gaat bloggen voor je bedrijf?

Niets is fout, het gaat om jou en jouw zaak. Al doende leert men, dus schrijf er op los of laat er op los schrijven voor een tekstschrijver die voor je bedrijf kan bloggen. Laat iemand de blogs voor publicatie nog even controleren op taal-, typ-, of stijlfouten.

Op zoek naar iemand die voor je kan bloggen? De bovenstaande tips komen niet uit de lucht vallen: ik heb heel wat ervaring bij verschillende bedrijven en in verschillende branches. Nieuwsgierig wat ik voor je kan betekenen? Neem gerust (vrijblijvend, geen zorgen) contact met me op via info@ingelisedevries.nl of bekijk mijn portfolio.

Genoten van wat je net hebt gelezen en wil je meer waardering geven dan een gezellige like? Je kunt een donatie achterlaten via PayPal of Ko-Fi.

Rather read my blogs in English? You can also find me on Medium!

Ingelise de Vries